Het gebit van de hond bestaat uit 42 kiezen en tanden. 4 hoektanden, 12 snijtanden, 10 grote kiezen en 16 kleine kiezen.
De hoektanden zijn de belangrijkste van het gebit.
Een goede gebitsverzorging is voor uw hond erg belangrijk.
Een slecht gebit en ongezond tandvlees kunnen voor veel problemen zorgen.
Dieren in de vrije natuur hebben eigenlijk vrijwel nooit last van gebitsproblemen.
Waarschijnlijk heeft dat onder andere te maken met het feit dat hun voedsel er voor zorgt dat hun gebit dagelijks gereinigd wordt.
Onze huisdieren krijgen helaas over het algemeen geen gebitsvriendelijke voeding, waardoor er een aanslag op de tanden gevormd kan worden.
Wat kan er mis gaan in de mondholte van de hond en hoe kunnen we deze problemen zo goed mogelijk voorkomen?
De aanslag op het gebit wordt ook wel tandplaque genoemd.
Tandplaque is een licht gekleurde vrij zachte laag op de oppervlakte van de tanden, die bestaat uit bacteriën, stofwisselingsproducten van bacteriën, bestanddelen uit het speeksel, voedselresten en water.
Tandplaque ontwikkelt zich voornamelijk langs de randen van het tandvlees en op plekken waar de zelfreinigende mechanismen in de mondholte minder goed functioneren, zoals ruwe oppervlakken, de ruimte tussen het tandvlees en de tand of kies, plaatsen waar de tanden of kiezen te dicht op elkaar staan of op plaatsen waar de tanden of kiezen niet mooi met elkaar scharen.
Het zelfreiniging-mechanisme van tanden en kiezen wordt bepaald door de speekselvloed, de bewegingen van de lippen, wangen en tong en door bepaald gedrag na de maaltijd.
Bij veel honden zien we dat ze na het eten met de poten langs de snuit poetsen of bijvoorbeeld met de zijkant van de snuit over de grond schuren of langs de bank of stoel.
Dit is in feite een soort "tandenpoetsen". Wordt het tandplaque onvoldoende verwijderd dan zal het aantal bacteriën erin toenemen en er zullen steeds meer "kwaadaardige" bacteriën gevormd worden. Deze bacteriën produceren stoffen die een ontstekingsreactie van het tandvlees in gang brengen.
Het ontstekingsproces van het tandvlees is een steeds verder voortschrijdend proces dat er uiteindelijk zelfs toe kan leiden dat tanden en kiezen los komen te zitten. Eerst zal het tandvlees gaan zwellen en rood worden, het zal bij aanraking gemakkelijk bloeden. Vervolgens kan de ontsteking zich gaan uitbreiden naar de dieper gelegen weefsels: er komt ruimte tussen de tand of kies en het tandvlees (=pocket). In deze pockets hopen zich voedselresten en bacteriën op, die het ontstekingsproces nog verder verergeren. De vezeltjes die de tand of kies op zijn plaats houden raken in het ontstekingsproces betrokken en gaan kapot.
Er kan zelfs een echt abces ontstaan in deze pocket. Uiteindelijk wordt er steeds meer van het weefsel dat de tand of kies omgeeft (=parodontium) aangetast door het ontstekingsproces. Dit wordt ook wel parodontitis genoemd, oftewel een ontsteking van de steunweefsels rond de gebitselementen. Het tandvlees trekt zich terug waardoor de tandhals en de wortel gedeeltelijk bloot komen te liggen. In het ergste geval kan er zelfs botoplossing van de tandkas en/of een abces van de tandkas optreden.
Poetsen is van groot belang voor een gezond gebit van de hond......